Home » Cum să alegi dezumidificatorul pentru piscină

Cum să alegi dezumidificatorul pentru piscină

Mersul la piscină este o activitate extrem de căutată, atât vara cât și iarna. O piscină acoperită reprezintă un atu important pentru orice hotel sau pensiune, ori pentru orice complex sportiv, înotul fiind un sport căutat și iubit de publicul larg. Pentru a putea însă oferi o experiență excelentă clienților, dar și pentru a preîntâmpina problemele ce derivă din amplasarea unei piscine de interior, trebuie avut în vedere un factor extrem de important: umiditatea.

Cantități mari de apă se evaporă în mod constant de pe luciul apei și de pe plăcile umede din jurul piscinei.  Multe piscine de interior au ajuns de nefrecventat din cauza mucegaiului, igrasiei și coroziunii ce afectează atât pereții și tavanul, cât și podelele și toate celelalte obiecte din incintă. Acest lucru se întâmplă cu orice piscină interioară pentru care nu s-au amplasat dezumidificatoare de piscină special proiectate pentru a putea evacua cantitățile de apă evaporată.
Umiditatea prin excelență reprezintă o amenințare majoră, iar în cazul piscinelor de interior intervine și un al doilea factor de risc: clorurile cu care este tratată apa. Clorurile din apa evaporată sunt puternic corozive și atacă foarte tare materialele de construcții, dublând astfel acțiunea distructivă a umidității. Umiditatea afectează nu doar construcția în sine, ci și confortul oamenilor. O umiditate în exces va crea o experiență neplăcută atât pentru personalul sălii, cât și pentru public.


PUNCTUL DE ROUĂ

Pentru a înțelege cât mai bine cum acționează excesul de umiditate din aer asupra materialelor de construcții și asupra sănătății și confortului nostru, trebuie să înțelegem cât mai bine cum se comportă aerul și apa evaporată.
Astfel, ne putem imagina aerul ca fiind o mixtură dintre aer uscat și vapori de apă. Aerul se dilată când este cald și se contractă la temperaturi scăzute. Când aerul este încălzit, poate reține mai multă apă și invers, când se răcește, poate reține mai puțină apă. Când aerul se răcește suficient de mult, ajunge la punctul de rouă – adică aerul este saturat și vaporii de apă se transformă în picături de apă.

Punctul de rouă este crucial în privința dezumidificării piscinelor interioare. Aerul umed va condensa pe o suprafață rece în momentul în care temperatura suprafeței reci va scădea sub punctul de rouă.

DEZUMIDIFICATOARE PENTRU PISCINĂ

Pentru a evita toate problemele legate de excesul de umiditate din aer pe care le-am expus mai devreme, soluția optimă o reprezintă folosirea unor dezumidificatoare pentru piscină, special concepute pentru piscinele de interior sau centrele de spa.

Ventilația nu este suficientă:

Dezumidificarea trebuie să fie o prioritate atunci când vorbim de o piscină interioară. Mai ales iarna, dezumidificarea aerului ridică probleme chiar și spațiilor de locuit. Dacă vă gândiți că deschiderea ușilor și a ferestrelor va ajuta la eliminarea excesului de vapori de apă din aer, trebuie să aveți în vedere faptul că dezumidificarea se va produce foarte lent, iar asta va rezulta în creșterea substanțială a costurilor de încălzire. Nici echipamentele de recuperare a căldurii nu au capacitatea de a asigura dezumidificarea necesară. În plus, componentele mecanice și electronice nu sunt tratate corespunzător pentru a rezista mult timp în mediul coroziv al piscinei.

Dimensionarea dezumidificatoarelor de piscină:

Deoarece suprafața apei din piscină poate produce un volum mare de vapori este nevoie de un echipament potrivit.  Alegerea dezumidificatorului optim pentru piscină presupune luarea în considerație a următorilor factori:
- suprafața luciului de apă și volumul incintei în care se află piscina
- temperatura apei și temperatura aerului din încăpere
- durata medie de utilizare pe zi, în ore
- piscina are prelată acoperitoare și dacă da, cât timp este acoperită în medie pe zi
- se dorește și aport de aer proaspăt sau nu
- spațiul disponibil pentru montarea dezumidificatorului, dacă există cameră tehnică sau nu - în funcție de acest lucru se pot alege dezumidificatoare murale cu montaj în incinta piscinei, cu montaj în camera tehnică pe un perete adiacent piscinei sau cu racord la tubulatură
- dacă apa conține sare, sulf sau alte substanțe corozive
- alte surse de umiditate: dușuri, înot contra current, Jacuzzi, cascade etc.

Recomandare:

Dacă este posibil, luați în considerare o unitate care are o capacitate puțin mai mare decât cea necesară – dezumidificatorul pentru piscină nu va funcționa la fel de des, echivalând cu costuri mai mici de energie electrică și capacitate mai mare de eliminare a umidității.

Pentru lista completă de dezumidificatoare pentru piscine CLICK AICI

Pentru calcule dezumidificare piscină sau detalii despre un proiect tehnic, vă rugăm să ne scrieţi câteva informaţii despre proiectul dumneavoastră: FORMULAR SOLICITARI ON LINE

Cerere ofertă Reţea Magazin online