Home » Ce este tubulatura textilă, unde și cum se poate utiliza

Ce este tubulatura textilă, unde și cum se poate utiliza

Instalațiile de distribuție a aerului cu tubulatură textilă (ţevi textile) reprezintă o soluție excelentă, atât în privința răcirii sau încălzirii aerului, cât și pentru refrigerare sau doar ventilație.

tubulatura tevi textileTubulatura textilă este elementul care face parte dintr-o instalație de condiționare a aerului care poate înlocui cu succes sistemul clasic de distribuție cu tubulatură rigidă și grile.

Distribuția și difuzia aerului se realizează fie direct prin țesătură în funcție de gradul de permeabilitate a materialului, fie prin perforații de diferite diametre ori cu ajutorul unor duze speciale. De asemenea, distribuția și difuzia aerului se mai poate realiza și prin adaptoare de ieșire – atunci când debitul de aer este dirijat spre o altă tubulatură, fie prin capătul tubului, în funcție de nevoile beneficiarului.

Flexibilitate și performanță

Pentru că difuzia aerului se poate face prin orificii de diverse diametre, se obțin viteze de refulare a aerului diferite, ceea ce oferă o mare flexibilitate în dimensionare.
Datorită flexibilității de reglare a debitelor de aer, cât și a dimensiunilor, se pot obține instalații optime pentru orice tip de aplicație fără a fi necesară echilibrarea sistemului, iar necesitatea clapetelor de reglaj este minimă.
Lungimea jeturilor de aer este de asemenea customizabilă, în funcție de necesitățile clientului.

  • Duzele de distribuție pot asigura o lungime a jetului de aer cuprinsă, cel mai adesea, între 4 – 30 metri.
  • Perforațiile pot asigura o lungime a jetului de aer cuprinsă între 3 – 12 metri.
  • Microperforațiile creează un jet de aer cu o lungime cuprinsă între 0 – 3 metri.

Altfel spus, tubulatura textilă poate acoperi toate cerințele de distribuire a aerului, atât în ceea ce privește ventilația, cât și climatizarea ori refrigerarea.

În ce domenii se utilizează tubulatura textilă

Fiind un produs versatil, tubulatura textilă poate fi folosită cu succes în numeroase domenii precum spații comerciale, HORECA, spații de birouri, săli de sport, în retail, în domeniul medical și chiar în cel industrial.
Tubulatura textilă FabricAir® are proprietăți care o califică să fie recomandată pentru spitale, săli de operație sau în industria alimentară unde este necesar ca tubulatura să îndeplinească cele mai înalte standarde de curățenie și să fie un mediu sigur pentru distribuția aerului curat.

Dimensionarea tubulaturii textile

Tubulatura textilă se dimensionează de regulă la viteze apropiate sau similare tubulaturilor clasice. În procesul de dimensionare se ține cont de mai mulți factori specifici fiecărui proiect, cum ar fi:

  • Debitul de aer necesar a fi distribuit în încăpere
  • Presiunea statică disponibilă 
  • Înălțimea de montaj
  • Temperaturile încăperii și ale aerului vehiculat în tubulatură
  • Nivelul de zgomot admis în încăpere
  • Posibilitatea apariției unor turbulențe ce pot face ca tubulatura să vibreze
  • Tipul de material și condițiile specifice ale întregului proiect

Comparații tehnice între tubulatura textilă și tubulatura clasică

Condensul este una din principalele probleme care apare atunci când vorbim de sistemele de ventilare și condiționare a aerului.

condens tubulaturaÎn această privință, tubulatura textilă este superioară tubulaturii clasice, deoarece nu are aceeași tendință naturală în a dezvolta condens și mucegai precum tubulaturile construite din alte materiale. Pe scurt, nu favorizează umiditatea. Materialul textil permeabil previne formarea condensului pe suprafață, iar acest fapt permite montarea tubulaturii textile fără a fi nevoie de realizarea izolației – un avantaj ce se traduce prin costuri mai mici și timp mai scurt de montare.

Un alt aspect deosebit de important este costul de transport. Spre deosebire de tubulaturile clasice care au nevoie de camioane de transport cu spațiu foarte mare, tubulatura textilă încape în doar câteva cutii, fiind astfel mult mai ușor și deci mai ieftin de transportat.

Nivelul de zgomot – tubulatura textilă este mult mai silențioasă decât cea clasică. Astfel, tubulatura textilă este mult mai potrivită decât cea clasică pentru a fi montată în librării, biblioteci, săli de concerte, etc.

Nu în ultimul rând, trebuie precizat că tubulatura textilă produsă de FabricAir®, de exemplu, este certificată UL și este realizată din materiale rezistente la foc. Modele şi produse FabricAir® aici.

Montajul tubulaturii textile

Supranumite și șosete (socks) în limba engleză, tubulaturile textile se comportă aproape la fel ca o șosetă. Materialul textil permeabil ajută sau chiar realizează difuzarea aerului, împreună cu sistemele de duze, microperforații și orificii speciale.

Pentru că este ușoară și foarte flexibilă, tubulatura textilă se montează mult mai ușor decât tubulatura metalica ori PVC , din aluminiu sau fibră de sticlă și nu necesită ustensile sau echipamente speciale.

Aceste avantaje tehnice se reflectă, evident, în costul de montaj mai scăzut decât în cazul tubulaturilor clasice. Timpul de instalare este de 4-5 ori mai redus comparativ cu cel necesar instalării tubulaturilor casice. Tubulatura textilă FabricAir® poate asigura reducerea cu 30% până la 70% din costul total al soluțiilor clasice de distribuție a aerului. Totodată, în cazul unor producători ca FabricAir®, consumul de energie electrică este redus cu până la 40% față de instalțiile clasice, grație tehnologiei FabricAir dispersion.

Mai trebuie luat în calcul și faptul că tubulaturile textile nu necesită, la montare, nici izolații, nici sisteme dificile de prindere ori grile, nici măcar vopsea. Sunt, dacă putem spune așa, dispozitive tip plug and play. Tubulatura textilă FabricAir® este însoțită de accesorii precum șine, cleme, coliere și alte elemente cu ajutorul cărora montajul va deveni extrem de ușor de realizat.

Tubulaturile textile sunt făcute la comandă, pe dimensiuni exacte și sunt gata de utilizat încă din momentul livrării. La achiziționarea de tubulatură textilă FabricAir® puteți beneficia de o garanție de până la 10 ani.

Tubulatură textilă - curățare și spălare

Un alt avantaj al tubulaturii textile în fața tubulaturii clasice este cu siguranță ușurința cu care poate fi spălată sau curățată. Ori de câte ori este nevoie, se demontează ușor și se poate spăla cu ajutorul mașinii de spălat.

Pentru mai multe informații despre tubulatura textilă FabricAir® sau pentru o ofertă personalizată, contactați-ne și vă vom răspunde cu promptitudine: , 0725 588 322

Cerere ofertă Reţea Magazin online